Lide buadialäkt igen.


 

De va ai käreng som sa te sin gåbbe att han inte skulle stå nare på kaja å prada ai massa skid, uda kåmma hem i ti,

för hu skulle på symöde. Då sa gåbben tea att hu kunne liga gärna bli hemma frå symödet. Ni sedde bare där å ä

läbalätta (Pratar en massa) hale bunten,  Ja sar eg aldrig komma hem mä nön klud som du har sytt på. Ni bare prade ai massa. De kan hänna sa kärenga, men vi brugem ju drecka kaffe mä, å så fåmme reda på allt som hänner i sagna. Jaja sa gåbben, gå du, så här blir töst ai stunn. Å kärenga geck, men hu glömde å ta mässe nön ty-bede, men de va la inte de vektegaste. Gåbben han tog fram ett wärvagarn å börja böda på, så geck den kwällen å kärenga blai nöider.


Hackspett, hackspett på väggen där.

Så här kan det se ut, när man bor nära naturen, nära Västermärk. Tre hackade hål i gaveln av en spillkråka, det ena överspikat. Har funderat mycket över hur helstekt spillkråka smakar. Det skulle kanske smaka bättre att göra hackebiff av den.
Vad gör man???? Alternativ 1, Sätta sig med hagelbössan och vakta, men då riskerar jag mina vapenlicenser. Den är ju fridlyst och det är det inte värt.
Alternativ 2, Gillra en råttfälla ellel en snara inanför ett av hålen och hoppas att den väljer just det hålet, men även där kan licenserna  hänga löst.
Alternativ 3, Sista halmstrået. Tillverka en skata i plywood och måla den naturtroget och spika upp. Experterna säger att den avskyr skator, får väl se om det funkar i verkligheten. Den blir väl van skatan också.
Hur som helst, måste jag laga gaveln i vår, sedan får det nog bli skatan. Nätet som syns på bilden funkade ett tag, innan det blåste upp, som det till synes nu har gjort. Som tur är verkar den inte flyga in på vinden, den är tydligen nöjd med bara vetskapen av att  ha gjort hålen.

Lördagkväll.

Ensamma, Lena och jag en lördagkväll, varför inte då laga en god middag på kvällen. Då vi hade gös i frysboxen, fastnade vårat gemensamma förslag just för att göra något gott med den. Skar ut tre fina ryggbitar ur filén, som var ganska stor. Ingen god middag utan en god efterrätt och det fick bli creme caramell, (hemmagjord).
Lägger in lite bilder på det hela.

Hade frusna räkskal i boxen som blev grunden till sås. lite grädde i detta och en
del andra godsaker, gjorde det till mumma.

Efterrätten.

Bua, en av dom vackraste platserna på jorden.

Buabor, vet ni om vilken vacker plats ni bor på. Här har jag bara skummat lite av dom fina vyer som man kan beskåda när man går ut på en promenad längs stranden. Titta och begrunda. Detta är bara en liten del av allt det sköna.

Tycker faktiskt att Ringhals är en bit av bygden, värlvärt att betrakta. Bättrre än
10000 vindkraftverk som skall störa horisontbilden åt vilket håll man än tittar.
Nej bygg ut Ringhals i stället!!!

En dag alldeles ensam.

Nu kommer det flera bilder på vad en hemma-man måste ta tag i. Förmiddagen började med 11-kaffe, en stund som inte får missas. Detta är nästan det bästa på hela dagen. Tänk sitta en stund alldeles ensam och bara ha det.


Lite senare var det dags att börja på med middagen, med denna råvara.

Som skulle filéas och göras benfri.

Sedan var det dags att börja steka filéerna.

Och till stekningen användes dessa smakförhöjare.

Så småningom fick makrillen denna fina färg i stekpannan.

Och färdigstekt blev den så här.

Och med lite grädde på moset blev slutresultatet detta. Gissa om det var gott.

Sedan flöt dagen på i oförminskad styrka, inte en stund man kan sätta sig till ro, men det tror inte Lena på

Sveriges vackraste andfågel.

Som jag lovade igår, lägger jag upp ett par fågelbilder, tagna också igår vid Äva.
Gravand i all sin fina prakt. Den i särklass vackraste andfågeln, men svår att komma nära, men det lyckades skapligt.
Avståndet ca 80 m. Gravanden lägger helt vita ägg, något större än hönsägg. Den brukar ha väldigt mycket och nästan vitt dun i sitt bo och det göms väl gärna inne i en tät enebuske
Nedanför ännu en tofsvipa, som jag kom ganska nära. Därför blir det ytterligare en.



Kvällsmatsmögåstårta.

Idag har vi bara ätit rester, d.v.s. en halv smörgåstårta, den andra halvan åt vi igår. Men även denna halva smakade inte rutten potatis precis. I övrigt har dagen gått utan att behöva stressa på den. Var ute på lite fågeljakt med kameran och resultatet kommer att publiceras i morgon. Någon ville se bilder på fruktträdet efter klippningen igår ,så varsågod. Lite kass bild, med mycket högdager-ljus.


Fruktträdsklippningvåffeldags.

Idag fick jag äntligen klippt fruktträden, två äppelträd och ett päronträd. Skulle väl varit gjort lite tidigare på året, men det har ju inte varit någon större värme ute och rakt inte idag. Isande kall nordanvind och smärre snöbyar.
Är det något jag skulle kunna tänka mig vara utan här i tillvaron, är det just nordanvinden. Alltid kall, envis, långvarig, narande, genomträngande isande m.m. m.m. Tänk att få fånga den i en säck och knyta till ordentligt och binda en stor sten i säcken och sänka den i en saltgruva i Sibirien. Nej förresten, den är säkert till någon nytta någonstans, men inte hos mig.
I eftermiddag ropade Lena in mig och bjöd på kaffe, våfflor med grädde och hallonsylt från Havås. Tack Hanna för att du har en så snäll och givmild mamma, som kokar så god hallonsylt. Den är ju supergod.

84 års-kalas

Så var det då kalas för morsan på Markavägen i söndags.
En aktningsvärd ålder.

Några av gästerna.


Floristen i full sysselsättning.

Det skall firas en 25-årig tjej idag och det får bli ett blomsterarrangemang. Som synes är koncentrationen på högsta nivå, bäst att hålla sig på avstånd. De ä gött å ha ai käreng som kan fexa sönt här, så en an slepper å bry-sse, fast ja kan ändå inte gå mä på kalaset för ja skä ärbetta hala natta. De ä sönn å inte kunna följa mä å gratta ai södder rar  tös, hu ä förresta snart färdeger tannlägare. De blir bra för då kan hu få färla tännera på meg. Grattis Emelie.

Detta hände i fredags, å så kannet gå så här när en skä legga inne iblann träa mä bôllen, å en skä försöga slô ud där ifrå. Klåbbeskaftet tog i trästammen å så blajet så här. Sönn mä ai så bra klåbba.

Lördagens fritidssysselsättning.

Idag har jag varit ute med kameran och det nya objektivet och fotat lite fågel.
Kom hem och va vrölsulten och fixade denna magnifika rätt, sillflundra och potatismos.
När Lena får se denna bild, blir kommentaren, hade du inga rårivna morötter. Jo det hade jag säkert kunnat fixa , men jag tröste inte, va rant för sulten. Men de sar la gött ud ändå.

Tofsvipa eller tuwiba för den som inte vaadet.

Kanadagås

Skrattmås, mä könstegt höve, skä vära swart.

Konsert.

I lördags var vi i Pingstkyrkan i Varberg på en konsert, där det framfördes sånger skrivna av Pelle Karlsson, för något så behjärtansvärt som "Edvins fond". Vad är då detta? Edvinds fond hjälper utvecklingsstörda barn i bla.a. Vitryssland och
under kvällen insamlades en stor summa pengar till detta arbete
Konserten framfördes av mycket duktiga sångare och musiker, där Andreas Rydman var solist uppbackad av en kör. En kväll värd att minnas.

Kören.

Musikerna, samt solist.

Ålakråga å ai måga.

Tog en runda med min kamera i eftermiddag och lyckades fånga denna fågel på bild, för många en fågel som man inte är så förtjust i. Det är ju en skicklig, dykkunnig och effektiv fiskare. Daj kalleme för ålakråga i Bua, men det riktiga namnet är storskarv. Hur som helst är det tycker jag, en ganska fin fågel, när man tittar närmre på den. Skarp i blicken, missar säkert inte sitt mål under vattenytan.
Längst ner en Trut, eller "ai måga", som också är en fågel som måste finnas i en fiskehamn. Förr när jag fiskade, så fanns det ofta en stor flock över båten, när man rensade fisk. Då hände det inte så sällan, att det värmde till innanför kragen, när man blev träffad av en "mågeskid". Då var dom inte så populära.


Lördagens bästa.

I lördags var vi barnvakt för dessa två gökarna. Det är alltid kul att va med dom här upptågstänkande individer. Det finns  allt en hel del utrymme för bus, precis som det skall vara med sådana herrar, fast denna gången var det ganska lungt, det var mest att bygga med lego. Sedan blev det ju också fika, som alltid är mysigt. Det är ju alltid lika roligt hos Farmor och Farfar. Farmor lånade ut varsin golfklubba så det blev ut på gräsmattan och slå lite bollar. Trots varningar att inte stå för nära varandra, var det nära att Svante drog klubban i huvudet på Putte, men han hade milimetrarna på sin sida. Kul hade vi i alla fall.

Lite golfbilder.

Nu laddas det ska jag säga.

Var blev min bag av?

Hemma igen.

Nu är vi hemma igen efter en skön vecka. Det är väl så att borta är bra men hemma bäst.
Lägger ut lite bilder.

Hotellet, huvudbyggnaden.

Bilder över anläggningen.

Utsikt från balkongen.

Onsdag

Har spelar en 18-halare idag. Spelat ganska bra, men for manga puttar. Har spelat pa en bana som heter Citrus Oliver och det ar svara greener, eller ar det val jag som puttar daligt. En fantastisk dag med solsken och klarbla himmel. Startade kl 08,10, sa vi var tidigt ute. Tog en taxi tillbaks till hotellet och at lunch, for att darefter slappa och sola i en solstol.
Skall nu ga ner och simma i SPA-Avdelningen. Ha det alla blogglasare.

Tisdag

Har nu varit inne i staden Hammamet och strosat runt. En brotig stad, med sjosand i stora drivor pa gatorna. Det hade varit en sandstorm for nagon vecka sedan och sanden lag som snodrivor. Det var enbart kvinnor som gick med sopborstar och skyfflar och sopade upp sand, mannen satt i maskinerna och tittade pa. Det hade tydligen hant en del i jamnstalldheten aven har, dar kvinnorna ocksa kommit ut i arbetslivet. Skamt at sido, det sag tragiskt ut. Det ar miltals med sandstrand har och det ar val inte positivt alltid. Vi har nu atit en god lunch, maten ar helt fantastisk har. I morgon skall vi spela golf igen, men det kandes skont med en mellandag att bara slappa. Veckan gar bara for fort nar man har det sa gott. Vi hors.

Hej nu ar jag har

Nu har jag kommit at en dator, och uppdaterar lite. Vi har fantastiskt vader idag. Har gatt en 18-halsrunda igar och en idag. Lagom mora i benen, men kl 17 skall bade Lena och Jag pa massage, skall bli skont. Stallet vi bor pa ar helt oslagbart bade vad galler boendet och maten. Har finns allt, vad man vill foreta sig. Har bastat i eftermiddag tillsammans med tyska herrar och damer. Det är inte riktigt vad vi ar vana vid, att alla badar i samma bastu. Gissa om man sitter och pinar sig lange i varmen, hi.
Tyvarr kan jag inte lagga in bilder i dessa datorena, det finns inte samma uttag som jag har i minneskortet. skall kolla pa andra stallen om det gar. annars far det bli nar jag kommer hem. I morgon skall vi bara slappa, ta en taxi in till Hammamet som ar staden vi bor 7 km utanfor. Vi hors, alla glada blogglasare.

Lide dialäkt.

Ja nu bllirt lide dålegt me skrivanet på nöra da. Kärenga å ja skäm aga sönneröver nar te Tunisien. De kan bli gött me ai vegas semester mett i vintern, eller de börjar la dra fram åd vårkanta te. Vi agem i kwäll så skä däga vära hemma ijämte hunna, så daj sleppa vära ansamma. Kanske ja kommer åd å lägga in nöra bilder där nare, vi fåm saj. Ha öwena på bloggen så gertse la om där kommer nöt.

Nytt fotoobjektiv.

Idag har jag inhandlat ett nytt objektiv, ett EF300mm F4L IS USM för den som är intresserad. Har varit på jakt efter detta en längre tid. Fick se att Björns Foto hade ett i skylten som var 2.600 kr billigare än dom stora "billiga" fotojättarna. Det visade sig att han hade kommit över endast detta exemplaret till de gamla priserna. Slog till omgående, inget att fundera över.
Kommer att lägga ut bilder när jag fått in något fint i sökaren med detta objektiv. Därtill har jag en extender på 1.4x, så med den på kommer jag upp i 420 mm. Mumma för en fågelfotograf.
 


Den stora rävajakta i Stråvalla.

Så gick den av stapeln, den årliga rävjakten i Stråvalla. Förväntansfulla jägare ut på pass för att åtminstone få se en skymt av den lurviga svansen.
Förmiddagen gick och ingen hund hördes. Jo nu hör vi hunden, men, nej det var en kanin den drev.
Efter en vecka framkom att en passkytt hade suttit vänd åt fel håll och då hade räven gått 20 meter bakom ryggen på honom. Det kunde konstateras, när en hund kom förbi i fullt drev. Snopet. Men räven var listigare än jägaren.
Men med en brasa och lite korvgrillning i skogen vilket inte är alls fel och underbart väder, kan det knappast bli bättre ändå, även utan räv. 
                                                                          
Varför kommer alltid röken där man sitter?
                                                                   
  Ja dessa jakthistorier.

Alla jägare återsamlade.

Kalas.

Igår var vi bjudna till "Rörmôse-Jörgen" med fru Ulla-Britt, på en fin fest.
Måltiden som bjöds på var en tre-rätters middag, bestående av, till förrätt:
två snittar med ägg och sill och skaldjurssallad. Huvudrätten var en rådjursgryta
med pasta, samt samt diverse goda salladstillbehör. Som avslutning bjöds
det på äppelkaka med vaniljsås, samt kaffe. Farbror Jörgen som fick vara
Ingvar Oldsberg, plockade fram en "På spåret-bok"  och vi fick vara med att
 under kvällen lösa olika resmål.
En trevlig kväll med god samvaro. Tack Ulla-Britt o Jörgen!!


Värdfolk med gäster.

RSS 2.0