Rörö.

Nu börjar båtsemestern nalkas sitt slut och vi har anlöpt Rörö, för övrigt ett måste att besöka denna fina gästhamn. Vi tog en promenix på västersidan av ön, som är naturreservat och har en stenig och karg strand. Här finns för övrigt västkustens gävaste fiskare som som med en av sina stora ringnotsbåtar för övrigt låg vid kaj. Astrid-Marie av Rörö. Bild nedan. Rörö gästhamn är en kanonhamn för barnfamiljer, nära till krabbfiske, bad, glass affär och en fin grillplats med tak över. Där finns allt.

Vänner.

Igår hade vi förmånen att ha två par av våra bästa vänner hemma. Vi bjöd på skinkpaj och en ost och svamppaj med lite grönfor och bröd till. Därefter kaffe med någonslags tårtrulle som kärenga hade gjort. Det var en kväll som vi gärna ser tillbaks på. Solveig, du ville ju att jag skulle lägga ut bilder, eller var det så att du misstänkte att jag skulle lägga bilder på bloggen. Ja, hur som helst, ett par bilder kommer här. En kväll av fin gemenskap i goda vänners lag.

Kyrkesund.

Ja nu går färden söderut igen och vi passerar Kyrkesund. I norra infarten finns en smal ränna att gå i och där står två fyrar, en på var sida om farleden som visas på bilder nedan, den första står öster om farleden och den andra, väster om. Kyrkesund är ett samhälle som liknar mycket Mollösund, som jag skrivit om tidigare. Här igenom kommer alla båtar som seglar Tjörn runt, och då är bergen klädda med åskådare. En bit ut nordväst om Kyrkesund ligger den populära ön, Käringön, som är en plats som många båtsemästrare vill ut till och där är ofta trångt vid bryggorna. Vi besökte inte denna ön i år, annars brukar det vara ett säkert kort.
På sjökortet nedan kan man se hur tillförlitlig och exakt GPS:en visar. (Det röda strecket), som visar var vi kört i den smala rännan.


Denna bild är tagen när man kommer söderifrån.

Detta vackra hus ligger på Härön i sundet.

Gullholmen och Ellös.

Ja, nu har vi kommit en bit norrut igen där vi passerar Gullholmen och är på väg till Ellös. En fin gästhamn, inte så mycket båtar, som t.ex. i Gullholmen, men skyddat för vindar. När vi väl kom dit, satte det upp dystra moln och detta visade sig vara början till tre dagar med enormt mycket reganande.
Det vi ser på bilden är Gullholmen och fyren som står i farleden dit.

Ett par bilder från Ellös, som är klickbara för större vy.

Kråksundsgap.

Vi fortsätter färden norrut och en bit norr om Mollösund har vi det beryktade hålet, Kråksundsgap, utanför Hällevikstrand. När västan blåser på blir här riktigt uselt att gå och man hoppas att ingenting krånglar just här. Öppningen är ca 200 meter och det är inte så mycket att manövrera på. Många är de fartyg som har strandat på bergen här. Det finns en farled innanför allt detta som man kan välja, om än dock lite längre. Nu var det stilla och fint väder.



Mollösund.

När vi körde norrut, passerade vi skärgårdssamhället Mollösund, ett av bohusläns pärlor. Här bedrev man fiske efter långa som hängdes upp för tork, hela sommaren, för att sedan fram till jul, bli lutfisk. Nu är den verksamheten slut, men bara för några år sedan kunde man känna lukten av torkad fisk på lång väg.


Mollösunds fyr står på Gallebergsudden i den nordvästra delen av samhället.Fyrkaraktären är Fl(2) WRG 6s.Inseglingskursen i den vita sektorn från NW är 125° och från SE 315°. Fyren är byggd på tidigt 1900-tal och fick en ny överdel 2001.


Den 17 Juli.

Vad är det med just denna dag? Jo förr hade Alexis namnsdag, nu är det Bruno som firas. Tänk alla som fyller år just denna dag, måste väl vara extra glada. Det är därför det känns lite extra för mig idag. Min födelsedag kommer att delvis firas på Marks golfbana, och det som blir över på resten av dagen blir en grillkväll tillsammans med mina barn hos någon av dem. Alltså ingen tårta på Markavägen för alla ni som kanske trodde det.

Sälö Knapp.

Kommer att lägga ut bilder på ett antal fyrar som passerades. Börjar med Sälö Knapp, som står i farleden mellan Göteborgs norra skärgård och Marstrand. Den röda linjen på sjökortet är spåret där vi färdades fram ock mitt på står
fyren märkt ut.

Home sweet home.

Borta bra men hemma bäst, ja så lyder ju ett talesätt, men säga vad man vill, det är total avkoppling med båtsemester. Visst kunde det regnat lite mindre, men vi har i alla fall spelat mycket Yatzy. För att inte tala om alla goda grillrätter vi har tillagat. Sista kvällen på Vrångö grillade vi karré och lade potatisskivor, lök, smörklick, ost samt grädde i en foliepaket, som fick vara med på grillen och det blev en underbar gratin, eller gratäng, hur det nu stavas. Har fotat en del, och lägger ut  några bilder, kommer fler sedan.
Fin resa till skärgården, med sol och även bad mitt ute på Kattegatt.

Atene på väg norrut igenom Kyrkesund.

Första etappen blev Hönö, där vi ligger som mittersta båt.

Hej igen.

Ligger nu på Vrångö och kör väl hem i morgon. Har nu fått fint väder igen och har badat och solat här. Vi fick ett par dagar med grymt mycket regn. Låg i Fiskebäckskil och det regnade 90 mm på 36 timmar. Vi upptäckte en del läckor i fönster och andra genomföringar, så nu blir det att ta fram nåtsprutan och täta. Har nu en underbar kväll, där vi grillat en god köttbit med diverse tillbehör. Semestern är snart slut för denna gången. Ha det.

Semesterblogg.

Ligger för närvarande på Hönö och solar, badar och gottar mig. Går vidare norrut i morgon. Det blir inga bilder, för jag har glömt sladden mellen kamera och dator hemma. Ha det alla bloggläsare.


RSS 2.0