Sjömärke.

Då vi har seglat i bohuslän på somrarna i många år, har vi passerat ett stort antal fyrar längs kusten. Ett av de häftigaste ställen när det blåser på, är just runt fyren Väcker, då det finns ett stort antal grund och bränningar intill farleden. Det är då ett häftigt skådespel när med det grönblåa vattnet från Skagerak grundbryter runt om. Bilden nedan tog jag i somras och då visade vädrets makter sin allra bästa sida.
Lite fakta om fyren, hämtad från Wikipedia:
Väcker är en sektorfyr i Tanums kommun, Bohuslän, för insegling från söder och väster mot Havstenssund samt mot Edsvik och farleden söderut mot Grebbestad.

Fyren, som uppfördes år 1939, är belägen på ett lågt skär ungefär 1200 meter SSW om Tjurpannan. Farleden förbi Tjurpannan har ansetts som en av de mer riskabla passagerna utefter Bohuskusten.

Fyrlyktan är placerad 11 meter över havet. Fyrkaraktären är Fl(4) WRG 12s 9M.

Beslut om att bygga Väcker fyr togs efter att en kutter förlist på skären väster om Morö då man gått på enslinjen som ges av fyrarna Havstenssund nedre och Havstenssund övre. Efter att fyren färdigställts hann den lysa en kort tid innan total mörkläggning verkställes efter det tyska anfallet på Norge i april 1940.




Väderkvarnar.

I Bua finns rester av två gamla väderkvarnar kvar. Den ena är "Vävars kvarn" och den andra är "Smeakvarna".
Tänk om dessa gamla monument kunde tala och berätta om hur mycket säd det malts till mjöl i svunna tider. Det har säkert mättat avsevärt många munnar. Överdelarna med vingar och allt, är ju nästan borta, bara lite kugghjul och kvarnaxeln kvar på Vävars kvarn. Tog ett par bilder på dessa.
Smeakvarnen har ju också fått tjäna som sjömärke, då den stått högt och väl synlig ifrån sjön.
Många är de fiskeplatser och bergknaltar till sjöss som den via enslinjer över olika skär har lett till exakt rätt ställe.
Det kunde låta så här bland fiskarena i Bua:
"Höll Smeakwarna te lafta på nord ö, å Gamlen te råmpen på Prästaskär så kåmmere på de grunnaste på bjärt, eller
Smeakwarna te norle kant på Langabôwen, å Rybbers björker en bede åpp på fyrkôllen så kåmmere rätt te bjärkanta."
Ja denna dialekt  verkar försvinna mer och mer, synd. 
Numera har modernare navigationsinstrument infunnit sig på marknaden så det hör väl till en förgången tid att prata om määj (enslinjer) på sjön
                                                                                                      

Vävars kvarn
 
Smeakvarna  

Den röda pricken nere till höger anger Smeakvarnens plats.

Middag.

Idag fann jag ett paket med fyra stora kotletter i kylen. Hoppas inte hon skulle ha dom till någon annan rätt.
Jag brynte dom i stekpannan och sedan in i ugnen en kvart. Brynte svamp och redde en sås, som jag tyckte bara smaka salt. I med en trea grädde och sweet chili och lite honung. tänkte att jag får chansa lite. Det gjorde susen.
Detta var som sagt riktigt stora kotletter, så en kunde äta sig mätt. oftast numera är kotletter man köper så små så det knappt räcker till en spurv. Skall bli kul å höra vad den gamla har och invända. Ja, gamla och gamla, hu är nästan sju år yngre än jag.


Barnvälsignelse.

Igår var det barnvälsignelse för vårat lilla barnbarn Kalle, Synd bara att jag inte kunde närvara, då jag arbetade.
Kalle är vårat 4:de barnbarn i syskonskaran Rydman.

50-årsfest.

Igår, lördag var vi och firade av en 50 åring. Det var min svåger, som hade en fest som heter duga i Götet. Det bjöds på Marinerad fläskfilé med gratin, samt diverse tillbehör. Kvällen förgylldes med massvis med dragspels och pianomusik samt skönsång. Senare bjöds det naturligtvis också på kaffe och tårta. Laddar upp några bilder från kalaset. När vi sen skulle åka hem var det 20 cm nysnö att pulsa i till bilen och det blev faktiskt en jobbig hemresa, där hastigheten inte överskred 40 km.
Här har vi 50-åringen i mitten tillsammans med mor och dotter.

Sjöfåglar

Tog en runda ner till Bua hamn och beskådade olika sjöfåglar som fanns där. Satte på det långa röret på kameran och fick några fina bilder. 

  Storskrake

    Knipa



Ett par vinterbilder från Krokstaden.

Längtar faktiskt till våren.



Västvåg.

Snart lämnar Västvåg Bua hamn för alltid, då den/hon inom ett par dagar skall iväg för att skrotas. Personligen gör det mig ganska ont att en sådan fin fiskebåt skall behöva gå detta öde till mötes. Då fisket har pågått i generationer i den västvågska släkten, är det med blandade känslor man minns tillbaks och då särskilt  "Olle på Västvåg", som tillhörde en av dom genuina fiskarena i Bua,  far till sönerna som nu lämnar sin båt.

RSS 2.0